Alma Wellness

Keressen bennünket!

06 (30) 859-51-03
info@almawellness.hu
almawellness

My status

Szabaduljon meg a mérgektől!

Méregtelenítő eljárások

 

 HáziPatika.com

A tisztítókúráknak számos válfaja ismert. Nem csak belsőleg (levek, speciális étrend fogyasztásával), hanem külsőleg alkalmazott eljárásokkal is hozzájárulhatunk szervezetünk méregtelenedéséhez. Miről is van szó?

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lúgosító diéták, méregtelenítő eljárások, böjtök, melyeket évente egyszer-kétszer, az évszakváltások időszakában végeznek legtöbben. Ha belenézünk egy wellness szálloda szolgáltatáslistájába, tapasztalni fogjuk, hogy a böjt-programok számos egyéb szolgáltatással: száraz masszázzsal, Kneipp terápiával, oxigénkúrával, arckezeléssel, stb. egészülnek ki. Mindez nem véletlen, hiszen a belső - étellel, itallal történő - tisztítás akkor teljes, ha külsőleg ható gyógyító erőkkel is megtámogatjuk a méregtelenítés folyamatát. Szinte nincsen olyan böjt-típus, amely ne hangsúlyozná a szellemi és lelki síkon történő méregtelenítést a test szintje mellett. Mindehhez a külsőleg alkalmazott eljárásokra is szükség van.

Rendszeres fizikai aktivitás

Ki gondolná, hogy ha kocog egyet a legközelebbi parkban, akkor méregtelenít. Pedig ez így van, gondoljunk arra, hogy kocogás során a keringés gyorsul, több vér áramlik a szervekhez, szövetekhez, így több oxigén éri el a működő sejteket. Ezzel párhuzamosan gyorsul az anyagcsere, az immunsejt termelődés és felgyorsul az anyagcsere végtermékek kiválasztása. Egy egész sor kedvező folyamat indul el a szervezetben, melynek végeredményeként sejtjeink nagy része megújul, regenerálódik.

Jóga

jógaEgy szanszkrit mondás szerint a légzés maga az élet és ha jól lélegzel, sokáig élsz a Földön. A jóga alapja pedig a megfelelő légzés. De mi is tulajdonképpen a jóga? Testedzés vagy életforma? Igen, lehet mindkettő: nyugaton inkább testedzés, keleten életforma, amelybe nem csak a testgyakorlás, a megfelelő légzésritmus és mélység, hanem a táplálkozás, alvás, meditáció és egyéb szellemi gyakorlat is szervesen hozzátartozik. De egyesek szerint a szex sem áll távol tőle, hiszen olyan szinten kell az egyénnek saját testére és minden rezdülésére figyelnie, hogy a folyamat végeredményeként óriási szexuális energiák szabadulnak fel. "A jóga arról szól, hogy kibékülünk, összebarátkozunk az élettel és önmagunkkal. A jóga az a főgyökér, amelyből életünk más területei táplálkoznak és megújulhatnak" - írja Godfrey Devereux. A méregtelenítő hatás azáltal jön létre, hogy nem csak az izmokat teszi próbára, hanem az egyes szervek is masszázsban részesülnek a speciális testhelyzetek kitartása alatt, miközben javul a szövetek vérellátása, oxigenizációja. A salakanyagok a véráramba kerülnek, majd a légzéssel, vizelettel, széklettel kiválasztódnak, kiürülnek a testből.

Masszázs

A klasszikus masszírozás módszerével lehetővé tették a vénás-, és nyirokrendszer pangásának megszüntetése, az izomtónus szabályozása, a lokális vérkeringés javítása, az izomzat oxigén ellátásának fokozása, a szövetek turgorának és táplálásának javítása, fájdalomcsillapítás, a vegetatív idegrendszer működésének szinkronizálása, szöveti letapadások, hegek fellazítása és a pszichés relaxáció. A klasszikus masszázs öt alapfogást különböztet meg, melyek a következők: simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, vibrálás. Simítással főleg a vénás és nyirokpangás szüntethető meg, de az idegrendszer kifejtett nyugtató hatása sem hanyagolható el. A manuális nyirokdrenázs is a simító mozdulatokat használja. A gyúrás főleg a nagyobb izomcsoportok lazítására alkalmazható technika. A hát lapos izmainak nyújtása görgetéssel végezhető. A dörzsölő mozdulatok hatására a bőr hízósejtjeiből hisztamin szabadul fel, amely a bőr kipirulásához, az érfal áteresztőképességének fokozásához vezet. Az ütögetés rövid, veregető mozdulatokból áll. A hát és a mellkas apró mozdulatokkal való ütögetése igen hasznos lehet krónikus bronchitisben, idős betegek hiposztatikus tüdőgyulladásában, mivel elősegíti a szekrétumok oldódását, köpettel való ürítését. A vibráció fájdalomcsillapító és izomlazító hatást fejt ki. A lábak rázogatásával a hasüreg szerveit, izomzatát lehet befolyásolni. Összességében elmondható, hogy a különféle masszázsok közös hatása a szervezet méregtelenítése, a tisztító folyamatok gyorsítása. A szállodák böjtkúrái sokszor masszázzsal (szárazkefe dörzsöléssel, tui-na terápiával, stb.) egészülnek ki.

Hidroterápia

A vizes kezeléseket gyűjtőnéven hidroterápiának nevezik. Az 1800-as évek elején Priessnitz és Kneipp fejlesztette tovább, melynek gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza. Priessnitz a hidegvizes kezelést tartotta legfontosabbnak, amelyről azt vallotta, hogy a test megtisztulását eredményezi. Több mint 50 féle kezelést alkalmazott. Kneipp kombinálta a hideg és melegvizet, és öntéseknek nevezett kúrákat dolgozott ki. "Az én vízkúrám" című könyvében ír a borogatásokról, hideg és meleg lábfürdőkről, ülőfürdőkről, kéz-, fej-, szemfürdőről, gőzölésekről (fej, láb stb.), öntésekről (térd, hát stb.), lemosásokról és külön a vízivásról.
A hidroterápia élettani hatásai a következők:
  • Hideghatásra a bőr erei összehúzódnak, az izomzat vérellátása nő, az izomtónus fokozódik, az artériás és vénás tónus emelkedik, kissé nő a vérnyomás, a mellékvese funkció nő, az anyagcsere a lehűlt testrészen csökken, míg a test belsejében nő. A pulzusszám csökken.
  • Meleghatásra a bőr vérellátása nő, a szervek vérellátása csökken, a szívfrekvencia (pulzusszám) szaporává válik, izzadás jelentkezik.
A különféle eljárások otthon is elvégezhetők. Németország területén számos gyógyfürdő profiljának szerves részét alkotja. Hazánkban főleg gyógyszállókban alkalmazzák böjtkúrák kiegészítéseként vagy önálló szolgáltatásként, melyeknek népszerűsége jelentős növekedést mutat.
Még hosszasan folytathatnánk a sort a különféle egyéb tisztító eljárások bemutatásával, hiszen a tai-chi, az irányított meditáció, az indiai böjtkúra - panchakarma -, a kundalini jóga, a fül reflexmasszázsa, a tisztító arckezelés, az oxigénterápia mind-mind hozzájárul a test-szellem és lélek egységének méregtelenítéséhez. Azonban mielőtt bárki tisztítókúrába kezd, kérjen szakorvosi tanácsot, mivel számos betegség fennállása esetén szigorúan tilos böjtölni, legyen szó belső vagy külső méregtelenítésről!
Olvasson még többet a méregtelenítésről a HáziPatika.com-on!