Alma Wellness

Keressen bennünket!

06 (30) 859-51-03
info@almawellness.hu
almawellness

My status

Tisztítókúra másként

 

 Alma Wellness

Napjainkban emelkedő népszerűségnek örvendenek a méregtelenítő, tisztító kúrák hosszabb-rövidebb változatai, amelyeket az évszakváltások idején javasolnak a kedvező és sokszor semleges időjárási körülmények miatt.

Sokan úgy vélekednek, hogy méregteleníteni teljesen fölösleges, mivel szervezetünk, testünk képes a méreganyagokat a jól működő élettani folyamatok révén kiüríteni. Gondoljunk pl. az izzadásra vagy a vizelet kiválasztásra. A máj is rengeteg káros ágenst képes közömbösíteni. Különösen a dohányosok, a rendszertelenül, ill. nagy mennyiséget étkezők - akik több sót, alkoholt fogyasztanak a kelletnél - vannak kitéve nagyobb méreganyag felhalmozódásnak. Azonban még ebben az esetben sem kell feltétlenül léböjtkúrához vagy teljes koplaláshoz, esetleg gyümölcsnapok beiktatásához folyamodni.
Nem csak a táplálkozás drasztikus megváltoztatásával segíthetünk a szervezetünk tisztítófolyamatainak. Például már egy 20 perces testmozgás vagy 30 perc szaunázás, gőzfürdőzés is rengeteget számít. A wellness módszerek széles tárházára jellemző, hogy segíti, fokozza a szervezet természetes méregtelenítését. Például az ú.n. Kneipp terápia, amelynek során hideg és meleg víz váltogatásával, ill. illóolajok alkalmazásával fokozzák a vérkeringést. Vagy a masszázsok széles repertoárja, a bőrradírozás, arcmasszázs és testpakolás. De az aromaterápiás eljárások (aromafürdő, ill. aromamasszázs) mind hozzájárulnak a méregtelenítéshez.
Azonban talán kevesen gondolnak arra, hogy maga a fürdés is igen jótékony hatást gyakorol nem csupán a kültakaró, hanem az egész szervezet megtisztításához. A kedvező hatás felerősítéséhez számos vegyület, ill. gyógynövény járulhat hozzá. Például a glaubersó vízbe keverése fokozza az izzadást és a bőr vérkeringését. Az almaecet a bőr pH-értékének megváltoztatása révén fejti ki hatását. A szódabikarbóna lúgosítja a bőrfelületet és kitágítja a pórusokat. Fontos azonban, hogy eleinte kevés (egy csésze) sót, ill. ecetet keverjünk a fürdővízbe, majd fokozatosan emeljük az adagot 4 csészére.
Számos növényi alapanyag, mint például a gyömbérgyökér főzete, ill. annak illóolaja fürdővízbe keverve fokozza a verejtékezést és segíti a toxinok bőrfelülethez jutását. A vizeletkiválasztást fokozó növények főzetét nem csupán belsőleg alkalmazhatjuk, hanem a fürdővízhez adva. Ilyen például a kamilla, menta, macskamenta, cickafark, stb.
Lássuk, melyek a fürdés alapszabályai:
  • Tisztítsuk le testünket a különféle szennyeződésektől a zuhany alatt, mielőtt belépünk a fürdővízbe.
  • Olyan forró legyen a víz hőmérséklete, amely a tolerálhatóság határát súrolja. A tisztító ágenst a legmelegebb hőmérsékletű vízhez adjuk hozzá.
  • Kezdjük a kúrát 5 perccel, majd lassan, fokozatosan jussunk el 30 perc/ alkalomig.
  • Fürdés közben igyunk meg legalább 4dl vizet.
  • Fürdés után álljunk a zuhany alá és szappan segítségével távolítsuk el a bőrre rakodó méreganyagokat.
  • A fürdést hetente három alkalommal végezzük el. Majd a méregtelenítés fenntartásához hetente két alkalommal végezzünk tisztító fürdést.
Tehát nem csak a léböjtkúrák és más étkezési megszorítások vezetnek sikeres méregtelenítéshez, hanem a wellness módszerek széles tárháza, különösen a fürdés, amelyet könnyen, gyorsan, egyszerűen otthon is kivitelezhetünk hetente akár többször is.
Irodalom
Karen L. Fontaine és William Kaszubski: Absolute biginners guide to alternative medicine, 2004, Sam Publishing, USA